Fra gran til glamour. En rejse gennem traditioner og stilarter

Af Videncentret Bolius

Sådan er de danske juletræet blevet pyntet gennem tiden

Marcipanroser, jakobsstiger og zeppelinere er blot noget af det julepynt, der har prydet juletræer i Danmark. Få juletræets historie og se julepynten på juletræerne tilbage i tiden.

I dag er grantræer og jul uløseligt forbundet, men for blot 200 år mente mange, at man måtte have mistet forstanden, hvis man slæbte et træ ind i stuen og dekorerede det med levende lys og anden stads. Da det første juletræ således blev tændt i København i 1811 hos familien Lehmann i Ny Kongensgade nr. 221, stimlede folk sammen og satte stiger op til familiens vinduer for at få et glimt af galskaben.

Juletræet er dog ikke en dansk opfindelse, men helt præcist hvor og hvornår det første juletræ så dagens lys, er der nogen uenighed om. I Estland er mange overbeviste om, at verdens første udsmykkede juletræ så dagens lys på en plads i hovedstaden Tallinn i 1441, mens man i Letland hævder, at det var Riga, der lagde byrum til i 1510. Den lettiske historiker Gustavs Strenga har dog afvist begge påstande og påpeget, at disse træer ikke kan betegnes som juletræer, da de blev brugt til at fejre den kristne faste inden påske.

Meget tyder på, at det i stedet var vores tyske naboer, der startede skikken i 1500-tallet. Inspirationen kom formentligt fra et populært middelalder-spil om Adam og Eva, der blev afholdt den 24. december, hvori rollen som kundskabens træ blev udfyldt af et grantræ udsmykket med æbler.

Kilde: Awad, “Sådan er de danske juletræer blevet pyntet gennem tiden.” 

Først skal træet vises, siden skal det spises ...

Meget af den tidlige pynt var spiselig. Det var lækkerier som honningkager, pebernødder, sukkerkringler, marcipanroser, karameller, figner, dadler, rosiner, æbler og nødder i klippede kurve og kræmmerhuse, der oftest var hjemmelavede. Man købte sjældent pynt, men fremstillede den derimod selv, og tiden op til jul blev brugt på at lave ny julepynt og reparere den gamle, beretter Anna Wowk Vestergaard.

Den hjemmelavede julepynt kunne bl.a. bestå af roser i silkepapir, der var meget populære fra midten af 1850’erne og frem til 1920’erne.

En anden populær dekoration, der prydede mange juletræer i 1800-tallet, men som nu næsten er gået i glemmebogen, er Jakobsstigen. I Den Gamle By har man bevaret det ældst kendte eksemplar, klippet af premierløjtnant Tønne Bloch (1793-1837). Stigen er udstyret med fem håndtegnede engle, og hvert år til jul kan man se en kopi pryde et af museets juletræer, den originale stige er for skrøbelig til, at man kan bruge den. Jakobsstigen gik typisk fra træets top og helt ned til gulvet og refererede til en fortælling i Det Gamle Testamente, hvor patriarken Jakob i en drøm ser en stige, der leder op til Paradis. I dag bliver musetrapper og guirlander nogle gange kaldt for Jakobsstiger.

Flettede hjerter er en tysk opfindelse, men det var formentligt i Danmark, man fik den smarte idé at hænge dem på juletræerne.

Det ældste flettede hjerte, vi har kendskab til, er et gult og grønt eksemplar fra 1861, der er kreeret af selveste H.C. Andersen. Da det ikke har en hank, er det dog tvivlsomt, at det er blevet brugt som juletræspynt.  De flettede hjerter begynder at pryde juletræerne omkring 1870’erne, men bliver først rigtigt populære i starten af 1900-tallet.

Kilde: Awad, “Sådan er de danske juletræer blevet pyntet gennem tiden.”