Med stråtag, bonderoser og bindingsværk. Goddaw do

De ældste havde stråtag, bindingsværk og lavt til loftet.

Landhuset var den mest almindelige boligform i Danmark frem til midten af 1800-tallet.  De ældste havde stråtag, bindingsværk og lavt til loftet.

Landhuset blev bygget i perioden fra 1700-tallet til 1950. De ældste landhuse er bindingsværkshuse med stråtag, mens de senere landhuse har murede ydervægge og tegltag. Det typiske landhus var frem til midten af 1800-tallet et bindingsværkshus, hvorefter det blev almindeligt at mure huse op i teglsten. Begge typer kendes i dag fra gamle stuehuse på gårde ude på landet eller i de mindre landsbyer. Landhuset var den mest almindelige boligform i Danmark frem til midten af 1800-tallet. Da hustypen er bygget igennem flere århundreder, er der stor variation i både form, udtryk og materialer, ligesom der er variationer fra egn til egn.

Kilde: Videncentret Bolius, Clasen & Jensen, “Bliv klogere på landhuset”. 

Højt til loftet & særlig atmosføre

Landhuse blev fra midten af 1800-tallet større i areal og fik højere til loftet end de hidtil lavloftede bindingsværkshuse. Flere af de senere landhuse er desuden bygget med en 1. sal med kamre og værelser og indrettet med flere stuer – ofte både med en dagligstue og en stadsstue til fin brug. Landhuset er en af de ældste hustyper, som stadig bruges som bolig i dag. Mange af de bindingsværkshuse, som stadig eksisterer, er bygget tilbage i 1700-tallet, hvor man hilste goddaw do til hinanden. De fleste landhuse er bygget om og istandsat mange gange og står i en hel anden form end deres oprindelige, især indvendigt. Landhusets særlige atmosfære kommer især tydeligt frem i de huse, som gennem årene er blevet istandsat og renoveret med respekt for husets oprindelige arkitektur og byggeteknik. Det gælder fx huse, hvor facaden er behandlet med traditionelle materialer som kalk i stedet for moderne akrylmaling, og hvor de gamle vinduer er bevaret og vedligeholdt.

Kilde: Videncentret Bolius Clasen & Jensen, “Bliv klogere på landhuset”.