Hvordan har indretning ændret sig gennem tiden?

Af Videncentret Bolius

Hvordan får man boligen til at hænge sammen?

En arkitekt tænker bygningen og hjemmet som en helhed, når de forskellige rum skal placeres og indrettes.

Et rum bliver hele tiden sat i forbindelse med den samlede bygning, de omgivende rum, hvordan man kommer til og fra, og hvor man kan kigge hen og ud. Derfor er et rums sammenhæng med de tilstødende rum, inde såvel som ude, meget vigtig for, hvordan rummene organiseres både i forhold til hinanden og de ydre omgivelser.

Disse forhold og dét at tænke boligen som en helhed er især også vigtigt at have i baghovedet, hvis du fx overvejer at bygge til eller om, så man sørger for stadig at have en sammenhængende bolig.

Kilde: Sode & Jensen, “Hvordan har indretning ændret sig gennem tiden.”

Hvordan har indretningen af rum udviklet sig gennem tiden?

For cirka 30 år siden brugte man mest boligen til at være familie i, opdrage børn, spise, sove, bade og slappe af i og blive ladet op. Der var en skarp adskillelse mellem det at gå på arbejde og det at have fri. I dag er de grænser meget mere flydende. Vi hiver i højere grad arbejdet med hjem via hjemmearbejdspladser og flekstid, hvilket blev skærpet yderligere under coronapandemien.

Hjemmekontoret har således, inden for de seneste år, fundet sin plads i mange danskeres hjem. Dette kan både være i form af et helt separat rum dedikeret til hjemmearbejde, eller det kan være som en fleksibel del af stuen eller soveværelset.

En generel tendens er ønsket om en bolig, der afspejler hvem vi er, og gerne vil være, frem for en bolig, der skal fremstå formel og præsentabel. Vi inviterer i større grad folk ind i vores personlige liv – både når det gælder madlavning, vores fritidsinteresser og vores oplevelser, hvilket kommer til udtryk gennem disse fleksible åbne alrum, med plads til både arbjde, fritid, madlavning og gerne med fotos fra den sidste jordomrejse osv.

Kilde: Sode & Jensen, “Hvordan har indretning ændret sig gennem tiden.”